Building designs as unique as you.

Houzz Award 2013

SBT Designs of Queensland Receives
Houzz’s 2013 ‘Best Of Houzz’ Award

Annual Survey and Analysis of 11 Million Monthly Users
Reveals Top-Rated Australian Professionals.




http://www.houzz.com/pro/sbtdesigns

Houzz feature

Our design for a spectactular renovation featured on Houzz 24th January 2013. Before and After.
The home was built by Coates Constrcutions and took out a National award for the Master Builders Association.


Our Ibook is now ready for your download.

Itunes search '8 Houses' or follow the link below.

8 Houses

2010 Queensland Master Builders State Award Winner - Steve Coates Constructions

Congratulations to the winners of the 2010 QMBA awards. SBT Designs is proud to have been associated with Steve Coates Constructions for the Glass House residence. The award recognises the extreme level of detail in providing a building finished to an amazing standard. It is true credit to the builder and his team. The home has been awards the Best Individual Home $2.5m to $3.0m category as well as Best Outdoor Living and Landscaping (Homes).

Bagara Beach House - Renovation

The house is situated in a unique location that required a careful approach in the planning and construction of the home. The existing home consisted of an irregular shaped double storey residence that sat beside a water course and on the door step of Baraga Beach. The beachside location is home to nesting turtles and required an extremely sensitive approach to the design and construction of the home.
Existing Home  - Early stages of demolition

Completed Home 







In order to minimse the site impact the additions to the home where designed to focus on added an addition storey and limit the overall site footprint. The reduction of the building footprint also ensured that a greater setback from the waterway and dune was able to be provided. In order to maintain and enhance the waterway the existing vegetation to the waterway was maintained and further enhanced with a clear spanning bridge and additional re-vegetation to the waterway bank. The native vegetation and additional vegetation were used to provide not only bank stabilisation but to further develop the existing native coastal vegetation.


The construction of the home was performed as best practice with sediment control barriers in place during all stages of the construction works through to the completion of the landscaping and other water control measures.

The initial demolition works were carried out in a delicate manner in order to salvage and recycle as much of the existing building as possible. Where building materials were not able to be re-used the waste materials taken from the site were separated and elements such as steel and timber were recycled in order to reduce the environmental impact of bulk land fill. The works carried out in the demolition and during all phases of the construction engage local trades and building material suppliers to further reduce the overall buildings carbon footprint.
As for the design of the building, the planning consideration undertaken for the building and the site were focused on the assessment of the site’s local climatic setting. The extreme marine exposure became not only a material selection issue but also a consideration in the function of the home and its occupants. The design of the pool and outdoor social spaces allows for the outdoor living to take place in all weather conditions. The simple addition of separate outdoor living spaces allows for the eastern deck space to be utilised for the perfect aspect to capture the morning sun and lighting the kitchen spaces. The large gas strut servery window allows for the seamless integration of the kitchen and outdoor living. Should the weather turn nasty the sheltered north western deck can offer the perfect retreat away from the south easterly winds.

Control of the breeze path through the building is a breeze with the installation of large opening and louvre windows to allow for a dedicated control of the building ventilation. The separate living / art studio zone on the second level offers the sweeping view both over the waterway and out to the beach through the filtering of the coast Casuarina trees. The master suite located on the upper 3rd level provides the ultimate space with access the prevailing breezes. With these pods being only one room wide the easy of cross ventilation is achieved and controlled with large panels of louvre windows. The addition of the viewing balcony on each level further enhances the connection with the external environment.

As with clear breeze paths provided through each room the building is also packed full of bulk insulation to all roofs and external walls which collectively provide a thermal comfort level to reduce the buildings requirement on artificial heating and cooling. The provisions of solar hot water heating to further reduce the buildings operation cost and environmental impact is completed with a hot water ring main. The ring main is used to reduce any lag time and reduce the water loss suffered from traditional hot water systems. Sensors to the bathrooms trigger the pump that circulates the hot water ring main and allow for instant hot water at the fittings thus limiting the water running time. Water collection is another feature of the home. The offers an impressive 35,000L water storage tank which is fitted with dual filters and a UV stabilizer and automatic mains back up should this ever be required.

The construction of the swimming pool and spa was carried out to ensure that the filtration system was to be as efficient as possible. The pool and spa are calibrated with the yearly seasons to ensure that the chlorination and run times are optimized to ensure that excessive power consumption does not occur. The pool operation times are reduced during the winter months to compensate the reduced solar exposure. Programmable systems were used to run the pool operation and designed to operate on a calendar and 24hr clock to ensure correct function during the required daylight hours.
Lighting systems for the house were required to be custom designed to ensure that the environmental impact to nesting turtles was nonexistent. Programmable lighting was used in the design to minimise the impact of the artificial lighting effects on the marine turtle nesting along the Wongarra coast. The lighting has been programmed to dim the lights to 50% strength, and turn some lights off completely 1hr after sunset and resume normal operation 1hr before sunrise during the October to April nesting season. Turtle friendly low pressure vapour lights for outdoor lighting was used and positioned plus shaded to reduce light spillage.

Whilst the home offers the very latest in automated design and features, the home also creates a sensual experience that excites and stimulates you as you pass through each and every space of the home. Even in providing the very best in materials and finishes the environmental impact has been reduced with clever design, careful construction and site management to create wonderful space to live, work and play.

New minimal modern houses take shape.

We have two new houses evolving in conceptual design development with a fresh modern minimal style. Problems with building on steep sites are overcome with the use of pavilions floating on structural pods achieving very minimal environmental impact to the sites. Clean modern lines are created with the extensive use of structural steel, wide panels of glass and louvres. With the use of ArchiCAD we can allow your design to evolve in front of your eyes, you may even decide the walk through your virtual building prior to the builder setting foot on the site. 

If you need to have a custom designed house for your steep site and wish to have the level of care and pride that we take in achieving a delicate balance in the maximum use of the site with the best environmental design principles then please contact us to arrange a consultation.


Whitsunday Home Wins HIA

Greenrock Homes (Tom Johnson 0418 768 639) has been rewarded for a quality build. Greenrock Homes has taken out the Whitsuday region HIA awards for the following categories :
  • Best custom designed home for $450,000 - $600,000
  • Best use of timber
  • Best use of glass


The home is located at Shute Harbour (Airlie Beach), gateway to the beautiful Whitsunday Islands and the Barrier Reef. The home simple modern lines creates a striking building form with the extensive use of a bold timber wall sheltering the home form the western sun. The external cladding features unique flashing details which create bold shadow lines to compliment the timber cladding. A simple floor plan is used to make the most of the site with extensive views of the Whitsunday Islands. The cantilevered master suite creates the ideal protection to the outdoor bbq and spa area. Simple design with creative detailing, timber, glass and steel.













Copyright 2013 SBT Designs